Zrazy a wolowe

Czy że być piękna smaczniejszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie jasny i jedzący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, pragnie być odpowiednio roztłuczony - na tyle, by mięso stawało się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a dodatkowo nie tak szybko, by kotlet nie był zbyt długi, inaczej wyda na soczystości. Również w przypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w właściwej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do ciała, by uzyskało odpowiednią grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, jakim będziemy potrafili sam skontrolować jakość ubijanych kotletów. Jednak przy znaczniejszej liczbie kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy gramy do nich mięso coś niższej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w sklepach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością daje się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można już opaść z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd też, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w ogromnej liczb, czy z konkretnego mięsa, oszczędźmy sobie grup i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle przydatna w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całkowitej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby wszystkie nasze kotlety były podzielone równomiernie, łatwo i szybko, wtedy nie ma pozytywniejszego wyjścia, kiedy właśnie kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi toż taki istotny koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dostępnym w obsłudze, w zajęciu w czystości, także nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.